Nova Ribja brv čez Ljubljanico

Natečajni predlog

Člani Skupine Štajn smo sodelovali na natečaju za novo Ribjo brv, ki je od nekdaj zelo pomembna povezava med nasprotnima obrežjema v Stari Ljubljani. Predstavlja eno najbolj frekventnih peš povezav med bregovoma Ljubljanice. Ribja brv obenem povezuje dva pomembna ljubljanska javna prostora: Kongresni in Ribji trg.

Pri tlorisni zasnovi brvi smo se navezali na dva zelo prepoznavna oblikovna elementa iz neposredne okolice: Ribji trg in Gerberjevo stopnišče s Stolbo nad Makalonco, ki vsak s svoje strani definirata obliko brvi. Iz Gerberjevega stopnišča je os brvi jasno usmerjena proti Ribjemu trgu.

Pešce in kolesarje, ki brv prečkajo, nedvomno usmeri proti trgu na nasprotnem bregu. Asimetrična trapezna oblika brvi posnema deloma nepravilno zasnovo Gerberjevega stopnišča. Na obrežju Ribjega trga se geometrija trapezne brvi prelomi v obliko ploščadi, ki izstopi iz osnovne oblike mostu. Ploščad na brvi “lebdi” nad rečno gladino in tako Ribji trg poveže z reko. Sedanji prostor trga je povečan in bolje povezan z nasprotnim obrežjem. Brv nima samo funkcije peš prehoda, temveč zlasti na razširjenem delu funkcijo zadrževanja. “Popotnik, postoj in poglej, se razglej.”

Avtorji: Andraž Hrovat, Sinan Mihelčič, Helena Kovač, Peter Kovač, Dominik Košak, Petra Kregar